Despre curs:
SVB este reprezentat de un ansamblu de manevre si proceduri de resuscitare efectuat asupra unei persoane inconstiente aflat in stop cardio-respirator (SCR)ce pot fi efectuate de catre orice persoana, instruita in prealabil, pentru mentinerea libertatii cailor respiratorii, suportul ventilatieisi circulatiei, la care se adauga un aparat special defibrialtor automat extern (AEB – automatic external defribilator), care poate fi folosit de catre orice persoana, deasemeni instruita in prealabil, dupa un minim instructaj. El face parte din procedura de resuscitare cardio-pulmonara si cerebrala (RCPC sau CPR – cardio pulmonar resuscitation).
Obiective: Initierea oamenilor fara cunostinte medicale in tainele acordarii primului ajutor, astfel incat sa putem fi apti ca in orice moment cei aflati intr-o astfel de nevoie sa poata fi ajutati. Cunoastererea manevrelor poate face diferenta dintre viata si moarte. Aceasta presupune:
Initierea in timp util a manevrelor de resuscitare (in primele 5 minute de la oprirea respiratiei)creste considerabil rata de succes a resuscitarii. Organismul uman are nevoie de un aport permanent de oxigen la toate organele si sistemele. Stiind ca celulele nervoase au nevoie de oxigen pentru a fi viabile, in cazul absentei respiratiei creierul este afectat sever prin distrugerea acestor celule. Dupa o perioada mai mare de 3-4 minute apar leziuni ireversibile , care vor afecta calitatea vietii pacientului post resuscitare. Timpul scurs de la initierea manevrelor de resuscitare este invers proportional cu sansele de supravietuire ale victimei, astfel incat in cadrul SVB sau BLS (acronimat in engleza) este esential sa sa incepem manevrele de resuscitare cat mai repede posibil.
Tehnica BLS cuprinde doua elemente esentiale care se pot aplica de catre Salvator fara ajutorul aparaturii speciale de resuscitare.
Acestea sunt:
Ele se fac dupa un anumit algortim, care este stipulat in protocoalele internationale si care sunt identice in toata Europa.
Exista protocoale standardizate pentru adulti, pentru copii si nou-nascuti. Organizatiile care stabilesc aceste protocoale sunt: Consiliul European al Resuscitarii (ERC), Asociatia Americana a Inimii (AHA) si Crucea Rosie Americana.
Defibrilatorul Extern Automat (AED)
AED (Automatic External Defibrilator) este un dispozitiv electronic portabil, care diagnosticheaza in mod auormat aritmiile cardiace amenintatoare de viata ale fibrilatiei ventriculare si tahicardiei ventriculare, situatie in care functia de pompa a a inimii nu mai este eficienta. Acest aparat este capabil sa le trateze prin aplicarea energiei electrice, care are rolul de a opri aritmiile, permitand astfel inimii sa restabileasca un ritm eficient, precum si functia de pompa. Cu comenzi audio si vizuale simple, AED-urile sunt proiectate pentru a fi folosite de laici, iar utilizarea lor este predata in multe cursuri de prim ajutor, cu ajutorul cadrelor medicale calificate in cadrul cursurilor de BLS si CPR.
Aceste aparate se gasesc peste tot in locurile publice, precum mall-uri, aeroporturi, cinematografe, teatre, in general in locuri unde densitatea populatiei este mare. Acest defibrilator are un design adaptat utilizarii cat mai usoare de catre orice persoana minim instruita. Poate aplica un soc electric in mai putin de 10 sec. si trebuie utilizat obligatoriu in maxim 6 minute de la declansarea stopului cardio-respirator.
Manevra Heimlich
Este o procedura de prim ajutor utilizata pentru a trata obstructiile cailor respiratorii superioare cu obiecte straine. Termenul de manevra Heimlich este denumit dupa Henry Heimlich, care l-a descoperit pentru prima data in 1974. Aceasta manevra implica un Salvator aflat in picioare in spatele victimei si cu ajutorul mainilor sale exercita o presiune pe fundul diafragmei. Aceasta comprima plamanii si exercita presiune asupra oricarui obiect depus in trahee, sperand ca il va expulza. Protocoalele internationale specifica necesitatea exercitarii de mai multe ori a presiunii in vederea eliberarii cailor respiratorii obstructionate. Recomanda deasemeni incurajarea victimei sa tuseasca , urmata de lovituri puternice in spate, intre cele doua scapule si in final presiuni toracice si presiuni abdominale, ca ultima solutie.