Consiliere parentală

Când apelăm la consilierea parentală?
A fi părinte este o experiență extraordinară, însă este în același timp și cel mai dificil rol din viața de adult. Pe măsură ce copilul crește, trecem de la a-l învăța cum să meargă sau să vorbească la comportamente tot mai complexe, cum să poarte o conversație sau cum să facă față emoțiilor dificile. De obicei, pornim pe acest drum ”înarmați” doar cu iubire și cu cunoștințele învățate sau copiate din propria familie.
Însă uneori bunele noastre intenții par să nu dea roade și este posibil să ne simțim copleșiți.
Toți copiii își iubesc părinții și sunt dependenți de ei, și de cele mai multe ori vor urmări cu atenție ce și cum face părintele și vor încerca să procedeze la fel. Uneori este posibil să scăpăm din vedere acest aspect în educația copiilor noștri.

Consilierea parentală și beneficiile ei
”Manualul” pe care îl folosim pentru educarea propriilor copii este cel primit de la părinți, pe care și ei l-au primit de la părinții lor, și tot așa. Unii specialiști sunt de părere că folosim comportamente (conștient sau nu) de până la 7 generații în urmă, astfel că unele comportamente pe care le învățăm din generație în generație și continuăm să le punem în practică sunt învechite și nepotrivite societății actuale.
Alteori, în cazul în care nu ne place felul în care noi înșine am fost crescuți, tendința poate fi aceea de a face exact opusul a ceea ce au făcut părinții noștri. Din acest motiv, dacă am fost crescuți într-un mod foarte strict, este posibil să dăm acum o libertate foarte mare copiilor noștri, însă acea libertate poate să nu fie adecvată vârstei copilului.
Consilierea parentală are ca scop să îți ofere informații, instrumente și suportul emoțional de care ai nevoie pentru a te susține și a te ajuta în procesul de parenting. Psihologul va evalua situația așa cum este ea în prezent, va identifica acele elemente din dinamica familială care ar fi putut crea, menține sau care ar putea agrava situația și te va îndruma în acest sens.
Consilierea parentală te va ajuta să înțelegi stilul de parenting pe care îl ai în prezent dar să identifici și nevoile copilului sau a copiilor tăi, astfel încât să poți fii cel mai bun părinte pentru copilul pe care îl ai fără să neglijezi nevoile proprii sau ale celorlalți membri ai familiei.

Care este rolul psihologului?
Psihologul te va învăța care sunt comportamentele normale și capacitățile copilului corespunzătoare vârstei sale, va analiza felul în care familia interacționează și modelează comportamentul copilului tău în prezent, te va ajuta să capeți o mai bună înțelegere asupra consecințelor acțiunilor tale și cum sunt ele percepute și integrate de copil.
Psihologul te va îndruma să găsești acel echilibru dintre a crea un mediu primitor și plin de iubire pentru ca fiul sau fiica ta să se dezvolte armonios, fără a neglija limitele sănătoase, responsabilitățile copilului adaptate la vârsta lui și respectarea unor reguli.
De asemenea, psihologul te va ajuta să înțelegi și nevoile proprii în relația cu copilul sau copiii tăi.

Cui se adresează consilierea parentală?
Consilierea parentală se adresează părinților care doresc să-și îmbunătățească relația cu copiii lor și vor să învețe cum pot face asta în cel mai bun mod. Nevoile copilului se schimbă treptat odată cu înaintarea în vârstă, astfel că ceea ce era valabil la 5 ani nu mai este la 15. Poate fi dificil ca părinte să ții pasul și să știi ce este adecvat pentru o vârstă anume.
Consilierea parentală vine în sprijinul și suportul tău atunci când te confrunți cu următoarele dificultăți:
• de a gestiona comportamentul violent al copilul
• refuzul de a mânca, de a se îmbraca, de a pleca de acasă, de a merge la grădiniță
• crizele de plâns, de furie, de frică ale copilului
• judecata celorlalți pentru cum crești copilul
• de a gestiona propriile emoții

Începe călătoria ta către o bunăstare emoțională și mentală îmbunătățită

Completează formularul de mai jos și vom fi bucuroși să îți oferim suportul necesar.
Donează acum!
Începe acum călătoria către o bunăstare emoțională și mentală îmbunătățită.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram