Rolul consilierii psihologice
Consilierea psihologică este o intervenție psihologică în scopul optimizării, autocunoașterii și dezvoltării personale sau în scopul prevenției și remiterii problemelor emoționale, cognitive și de comportament.
Consilierea adolescentului are scopul de a ajuta adolescentul să depășească diverse momente dificile și să își descopere resursele. Pe parcursul dezvoltării și consolidării personalității adolescentului au loc multe etape dificile care pot declanșa blocaje emoționale, dificultăți școlare, relații conflictuale si care au asupra lui un impact foarte puternic. Specialiștii noștri asigură adolescentului și familiei, suportul emoțional și informațional necesar.
Cu alte cuvinte, consilierea psihologică este o intervenție care se adresează persoanelor aflate în situații de criză, sau care se află în impas în ce privește rezolvarea unor situații din viață personală sau profesională. Persoanele care apelează la consiliere psihologică sunt deci persoane sănătoase, care au totuși nevoie de consiliere pentru a găsi soluții legate de problemele cu care se confruntă.
Consilierea psihologică urmărește dezvoltarea personală, autocunoașterea și adaptarea cât mai eficientă la mediu prin dezvoltarea unor abilități și capacități. Astfel, aceasta reprezintă un transfer de informație din domeniul de specialitate și de proceduri pentru că problema concretă să nu mai existe (transmitere de „know how” și „how to do”).
Când este indicată?
Consilierea este indicată atunci când vreți să fiți ascultat, sprijinit și ajutat, când va simțiți izolat de restul lumii, neînțeles și singur, când vreți să va împărtășiți gândurile și sentimentele, când vreți să beneficiați de indrumari, idei și informații noi, când aveți nevoie de părerea și ajutorul specialiștilor în problemele dumneavoastră.
Adolescența este cea mai dinamică perioadă a dezvoltării noastre în care au loc transformări pe toate nivelurile conceptului de Sine, atât la nivel fizic, psihic afectiv si social. Adolescentul este supus unei multitudini de schimbări și transformări cărora trebuie să le facă față, fiind o etapă foarte importantă a vieții.
Cui i se adresează?
Consilierea psihologică este recomandată copiilor și adolescenților care:
Scopul consilierii psihologice
Optimizare și dezvoltare personală în scopul autocunoașterii și îmbunătățirii acelor aspecte ale personalității care permit adaptarea optimă la solicitările din mediu, astfel încât adolescentul să obțină performanțe crescute (dezvoltarea abilităților emoționale și sociale, orientare școlară și profesională etc.)