Flexibilitatea era una din calitățile fundamentale ale samurailor ca și războinici, mult apreciată în elaborarea strategiilor lor multe bazate pe a câștiga chiar fără luptă. Ea era dezvoltată încă din copilărie prin jocuri, postură, mers, mult înainte de a începe practica marțială.
Fluxul în practica marțială Aikijutsu (unde Aiki se referă chiar la această stare de flux obținută prin armonizarea contrariilor, deci neutralizarea conflictului) se referă la capacitatea de a se mișca fluid și lin odată cu adversarul, sigur, pentru a nu fi lovit dar și din dorința de a îl înțelege ca mod de gândire, ca sursă a conflictului. Practicanții de Aikijutsu își propun să accepte și să redirecționeze mișcările adversarului, mai degrabă decât să li se opună. Aceasta permite să folosească energia adversarului în avantajul lor, redirecționând-o într-un mod ce neutralizează atacul și creează o oportunitate pentru un contraatac. Curgând în Flux cu adversarul, practicanții de Aikijutsu sunt capabili să-și mențină echilibrul, să-și conserve energia și să rămână în control asupra situației. Flexibilitatea este aici un concept inițial somatic care se extinde treptat la capacitatea de a se adapta la circumstanțe în schimbare și de a răspunde adecvat și calm provocărilor. În loc de a lucra tehnici rigide, vom aborda mai degraba concepte de Aikijutsu extrem de flexibile și adaptabile la diferite situații pe care le vom crea in practica. Antrenamentul ne va face conștienți de mediul înconjurător și ne va permite să răspundem la diferite atacuri în moduri adecvat și eficient într-o varietate de situații, de la unul la mai mulți adversari.
În concluzie, Fluxul și Flexibilitatea sunt două principii cheie în Aikijutsu care permit practicanților să se apere eficient în plan fizic dar și să iasă în întâmpinarea oricăror provocări, fără frică, cu soluții constructive, echilibrate, adaptate și mai ales non-violente.